Въпросите не са за пренебрегване. На първо място, само за няколко

...
Въпросите не са за пренебрегване. На първо място, само за няколко
Коментари Харесай

“Вагнер” на кръстопът: Какво се случва с частната армия на Пригожин и войната в Украйна?

Въпросите не са за занемаряване. 

На първо място, единствено за няколко часа ЧКВ " Вагнер " пое контрола над цялостен съветски град - Ростов на Дон. След това изпрати тежковъоръжен ескорт на север, спирайки едвам на към 100 км от Москва, оставяйки свалени съветски самолети зад себе си. Това беше най-сериозното предизвикателство за ръководството на президента Владимир Путин до момента, въпреки и по думите на Пригожин случилото се да не е било ориентирано към него, а към военното управление в Министерството на защитата. 

С няколко думи обаче Русия се оказа в обстановка, рисково покрай пагубна революция в страна с най-големия в света боеприпас от нуклеарни бойни глави. 

На второ място - " Вагнер " е най-ефективната военна мощ в Русия на фронта в Украйна. Нейните бойци, измежду които ветерани от кариерата и пандизчии без доста за губене, в множеството случаи са по-добре платени и по-добре стимулирани от редовата войска. След месеци на яростни борби, наподобяващи конфликтите пре Сталинград по време на Втората международна война, " Вагнер " приближи допустимо най-близо Русия до нещо, сходно на победа, след завладяването на Бахмут. 

Опитът за бунт изправи президента Путин пред алтернатива. " Вагнер " се подвигна на протест, тъй че явно е евентуална бъдеща опасност. Въпреки това обаче частната войска на Пригожин е потребна за Кремъл и то освен в Украйна. 

Разположена в Сирия, Либия и няколко африкански страни, " Вагнер " пази съветската стратегическа мощност и въздействие по целия свят и от самото начало, отричайки общото си с Кремъл. Едва неотдавна Путин самичък призна, че ЧКВ " Вагнер " получава финансиране от страната в размер на милиарди рубли. 

Кранчето обаче спря. 

След прекратения протест на вагнеровци, Кремъл през вчерашния ден разгласи, че ще армията към този момент няма да се бори на фронта в Украйна и стопира финансирането. Това, несъмнено, бе стимулирано с поставения малко преди метежа ултиматум ЧВК " Вагнер " и всички доброволчески отряди да подпишат контракт с Министерството на защитата. Единствено " Вагнер " отхвърли. 

Къде е Пригожин?

Предполага се, че притежателят на ЧВК " Вагнер " е в Беларус. Поне това демонстрират данни от следене на полети. Според тях аероплан, обвързван с известния " готвач на Путин ", е кацнал в беларуската столица Минск тази седмица. Пристигането му там бе доказано от беларуския водач Александър Лукашенко. Но същият този аероплан от този момент се върна в Русия, спирайки в Санкт Петербург и Москва.

Но къде е той в този момент и ще му бъде ли разрешено да управлява интервенциите на " Вагнер " от Беларус, макар измяната по отношение на досегашния му настойник Путин? Никой не може да каже сигурно. Пригожин към момента може да бъде потребен на Русия, само че Путин надали в миналото ще се довери или ще му елементарни, че едвам не провокира революция. Съществува тъмен казус на възмездие към тези, които съветския президент смята за държавни изменници, пишат от BBC. 

Британски следователи заключиха, че някогашни офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), станали дезертьори, Александър Литвиниенко и Сергей Скрипал, са били отровени във Англия от сътрудници, изпратени от Москва. Може би това е надвиснало и като орис за самия Пригожин. 

Съществува и различен въпрос - къде е военачалник Сергей Суровикин - Армагедон? Противоречива е информацията за местоположението му. Допуска се, че той е бил наясно с подготвяния от Пригожин протест. Появиха се известия, че той е задържан, а фамилията му няма връзка с него от дни. В същото време от Кремъл няма публична информация за това. 

Присъствието на " Вагнер " в Украйна като независима единица съвсем несъмнено е завършило. Някои някогашни бойци може да се върнат там като част от постоянната съветска войска, само че дните на безконтролни дейности са към края си. Бъдещето на ЧВК " Вагнер " към момента е обгърнато в мъгла, само че има признаци, че се разисква в договаряния сред Пригожин, Кремъл и Лукашенко, който предложи на " Вагнер " да употребяват боен лагер. 

Сателитни изображения демонстрират интензивност в неизползвана база на към 21 км от Асипович, близо до Минск. Руски медии позволяват, че там може да бъдат ситуирани бойци на " Вагнер ". 

Украйна в този момент би трябвало да се тревожи за укрепването на северната си граница, до момента в който прилежащите страни от НАТО Полша, Латвия и Литва имат опасения по отношение на бъдеща подривна активност, която Пригожин и " Вагнер " могат да подхващат от Беларус. И все пак никой, евентуално даже самият Кремъл, не знае какъв брой бойци на частната войска ще отидат там, какъв брой ще се причислят към съветската войска, с цел да се бият на фронта, и какъв брой ще хвърлят оръжията си, с цел да се приберат по домовете си. 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР